48 val. kulinarinė odisėja po Paryžių pagal A. Ivanauską

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Ivanauską pavergė Paryžius

Kulinarinių TV laidų vedėjas, knygų autorius bei kulinarinio žurnalo „VMG“ vyr. redaktorius kelionėse praleidžia beveik tiek pat laiko, kiek ir būdamas Lietuvoje. Paklaustas, kiek kartų yra buvęs Paryžiuje, net negali įvardinti tikslaus skaičiaus, kadangi tai miestas, į kurį jis per metus nuvyksta mažiausiai 12 kartų.

„Esu išprotėjęs dėl kulinarijos, tad visos Paryžiuje lankomos vietos su tuo vienaip ar kitaip susijusios. Į šį miestą tiesioginiu skrydžiu atvykus penktadienio rytą, mėgautis prancūzišku skoniu galima iki sekmadienio popietės, tad Paryžių spėjama ne tik pažinti, bet ir pamilti. Žinoma, retkarčiais derėtų užsukti ir į vietos muziejų, teatrą, šiuolaikinį meno centrą ar kokią parodą, kadangi kitu atveju, prancūziškas maistas įtrauks į savo liūną“, – juokiasi Alfas Ivanauskas ir pasakoja, ką per 48 valandas būtina aplankyti šiame meilės mieste.

1 diena

Pietūs 13:00-14:00 val. Į lėktuvą Vilniuje įsėdę 10.20 val. prancūziško oro įkvėpsite jau 12.05 val. Atskridus geriausia negaišti laiko ir greitai užkąsti miesto centre. Netoli Madeleine aikštės rasite daug nedidelių restoranėlių, siūlančių tipinius paryžietiškus užkandžius bei greitus lengvus patiekalus. Užsukite į „L‘Ecluse“, kur užsisakę Foie gras ir Kamambero sūrio sumokėsite 21 eurą.

Sūrio paslaptys 16:00-17:00 val. Į vieną seniausių Paryžiaus sūrio parduotuvių „AndrOuet“ užsuka ir vietiniai, ir turistai – norintys sužinoti visas įmanomas sūrio paslaptis, gali drąsiai kreiptis į darbuotojus, kurie mielai viską papasakos ir duos paragauti parduodamų produktų. Pasak A. Ivanausko, nors parduotuvė nedidelė, asortimentas joje – fantastiškas. Apsilankykite adresu 34 rue Mouffetard, 75005.

Vakarienė 19:00-21:00 val. „Huitrerie Regis“ vietos mažumas toks pat įspūdingas, kaip ir šviežių austrių pasiūla. Atvykę nepakankamai anksti, luktelėkite eilėje ir pasitikėkite darbuotojų pasiūlymais – kiekviena austrių rūšis pasižymi ypatingu ir savitu skoniu. Būdamas šiame rajone, visuomet užsuku tuzino austrių degustacijai ir maloniam pasilabinimui su šeimininkais“, – sako „VMG“ vyr. redaktorius ir atkreipia dėmesį, kad mažiausia užsakymo porcija žmogui – 12 austrių, už kurias sumokėsite 26-64 eurus. Restoraną rasite adresu 3 rue Montfaucon, 75006.

2 diena

Pusryčiai prie Operos 11:00-11:30 val. Pasigrožėkite miesto šurmuliu, valgydami išsinešimui supakuotus sviestinius ragelius bei mėgaudamiesi puikia kava. Vietų, kuriose galite įsigyti lengvų pusryčių – labai daug, tad negaiškite laiko priešpiečiams ir keliaukite toliau. Jei būsite netoliese, užkandžių užsukite adresu 8 Rue Scribe, 75009.

Pietūs 14:00-15:30 val. „Svogūnų sriuba – vienas iš būtinų paragauti patiekalų Paryžiuje. Įspūdingo interjero „Le Brébant“ kavinėje ji ypač tiršta ir soti. Jūros gėrybių sezono metu čia rasite ir atskirą jų meniu – itin didžiulį austrių, sraigių, omarų ir krabų pasirinkimą. Rekomenduoju pradėti nuo tirštos ir tikros, krosnyje užkeptos, svogūnų sriubos, o pietus tęsti su didžiuliu padėklu jūros gėrybių“, – pataria A. Ivanauskas. Užsukite adresu 32 Boulevard Poissonniere, 75009, kur už porciją svogūnų sriubos sumokėsite 11,50 eurų.

Vakarienė 20:00-22:30 val. „Tik šiais metais Paryžiuje atradau vietą, panašią į mano kolegų Martyno Praškevičiaus „Stebuklus“ ir Deivydo Praspaliausko „I dublį“. Prancūziško produktų grynumo ir skandinaviško minimalizmo derinys „Saturne“ – įspūdingas šešių patiekalų vakarienės meniu-siurprizas, kadangi kiekvieną vakarą svečiai ragauja vis kitus šefo kūrinius“, – pasakoja A. Ivanauskas. Degustacinis 6 patiekalų vakarienės meniu 1 asmeniui kainuos 65 eurų, jei pageidausite someljė specialiai jums parinkto vyno – 125 eurus. Restoraną rasite adresu 7 rue Notre-Dame des Victoires, 75002.

3 diena 

Pusryčiai 9:00-10:30 val. Tie, kurie nepasirūpina rezervacijomis iš anksto, iš „Claus“ gardžių kepinių pasiima išsinešimui. Šioje stilingoje vietoje ypač mėgsta pusryčiauti paryžiečiai, kurie rezervavę staliuką renkasi iš trijų skirtingų pusryčių rinkinių. Jei būsite netoliese, užsukite adresu 14 rue Jean-Jacques Rousseau, 75001. Pusryčiai šioje vietoje asmeniui kainuos 16-32 eurų.

Pasibaigus 48 valandų kelionei po Paryžiaus skonius, sekmadienį per pietus lauks „Air Lituanica“ vykdomas tiesioginis skrydis Paryžius – Vilnius. Vos kiek daugiau nei 2 val. lėktuvu ir vakarienei galėsite rinktis lietuviškam gomuriui įprastą patiekalą. Oro linijų bendrovė „Air Lituanica“ iš Vilniaus į Paryžiaus Šarlio de Golio oro uostą tiesioginius skrydžius vykdo keturis kartus per savaitę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.