Gaminame! Gaspačo – tradicinė ispaniška šalta sriuba

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

gaspaco Sriubos? Ispananiškos sriubos? Norint jos paragauti į Ispaniją tikrai nereikia važiuoti. Ją galima nesudėtingai pasigaminti ir namuose. Gaspačo (Gazpacho) – tradicinė ispaniška šalta sriuba, kilusi iš Andalūzijos regiono, kuris yra antras pagal dydį Ispanijoje iš visų septyniolikos. Nors šio patiekalo gimtinė Ispanija, sriuba mėgstama ir Portugalijoje bei kai kuriose Lotynų Amerikos šalyse.

Patiekalo ruošimo tradicijos siekia romėnų laikus, todėl sriubos gaminimas turi gilias tradicijas. Istoriniuose šaltiniuose minima, jog originali gaspačo sriuba buvo gaminama iš duonos, vandens, acto, aliejaus ir druskos. Beje, senovėje šis patiekalas pietinėje Ispanijos dalyje buvo valstiečių ir piemenų maistas.

Gaspačo kaip ir arabų duonos sriuba, alyvuogių aliejus, česnakai atkeliavo kartu su maurais į Ispaniją ir Portugaliją. Šie ingredientai tapo neatskiriama Kordobos, Sevilijos bei Andalūzijos virtuvės dalimi.

Šiais laikais yra daugybė sriubos receptų, todėl gali skirtis ingredientų sudėtis, skonis, struktūra, sriuba gali būti tiršta, skysta. Visa tai priklauso nuo geografinės padėties, šeimos tradicijų. Kiekvienas Andalūzijos regionas turi savo gaspačo sriubos receptą, dėl šios priežasties yra daugybė šios sriubos rūšių, kurios grupuojamos pagal savo spalvą: raudonos, baltos ir žalios. Labiausiai paplitusios raudonos spalvos sriubos. Į jas dedami pomidorai. Į baltos spalvos gaspačo sriubas vietoj pomidorų dedami džiovinti vaisiai. Žalios spalvos gaspačo sriubos gaminamos su prieskoniais, kurie ir suteikia šią spalvą. Dažnai į sriubą dedamos žemuogės ir melionai, suteikiantys salstelėjusį skonį lyginant su tradicine sriuba. Kadangi ši sriuba patiekiama šalta, nedažnai į ją įdedama ir ledo kubelių, kad ji būtų dar gaivesnė. Labiausiai ji mėgstama šiltuoju metų laikotarpiu, ypatingai – vasarą.

sriuba Gasopačo

hortorderdad.com nuotr.

 

Gaspačo sriubos receptas

Reikės:

500 g pomidorų

1-2 agurkų

1 raudonojo pipiro (paprikos)

1 skiltelė česnako

2 svogūnų

100 g duonos skrebučių

1 šaukštelio druskos, kitų prieskonių pagal skonį

2 šauktų alyvuogių aliejaus

2 šauktų vyno acto

trupučio petražolių

0,5 l vandens

 

Paruošimo būdas:

Nulupkite pomidorų luobelę. Ją nulupsite lengviau pomidorus 1 minutę palaikę karštam vandenyje. Išimkite iš pipiro sėklas ir smulkiai supjaustykite. Agurkus, česnako skiltelę, svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Visas paruoštas daržoves įdėkite į dubenį ir užpilkite 0,5 litro šalto vandens. Įdėkite druskos, kitus prieskonius (pagal skonį), supilkite actą, aliejų ir viską sutrinkite trintuvu. Prieš patiekimą sriubą kelioms valandoms palikite šaldytuve arba įdėkite keletą sušalusio vandens kubelių. Ant viršaus pridėkite skrebučių ir užbarstykite smulkiai supjaustytomis petražolėmis.

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.